Утричі за рік виріс чайний напрям бізнесу корпорації «Біосфера», представлений брендами Graff та Ritz Barton
Про це розповіла керівниця окремого напряму Tea&Food бізнесу «Біосфери» – СЕО компанії CupSoul Ірина Брославцева під час виступу на New Food Summit 2025.
Вона наголосила: «Біосфера» почала роботу над Проектом « вихід на чайний ринок» у 2023 році, в один із найтурбулентніших моментів для ринку – коли близько 45% частки на ринку звільнилось після виходу російських брендів через повномасштабне вторгнення. Ще 15% українських виробників постраждали або були знищені під час війни.
Саме у цьому вікні нестабільності компанія побачила можливість вийти на новий для себе ринок і рухатися до лідерства в категорії чаю. І першу пачку чаю Graff на заводі у Дніпрі було випущено 11 січня 2024 року.
Зараз чайний напрям корпорації представлений більш ніж 100 різновидами продукції. Бренд Graff отримав Гран-прі конкурсу Favorite Food & Drinks за всі 12 смаків чаю, а також нагороду Food Industry Solutions 2024.
«Наразі місячний обіг напряму Tea&Food «Біосфери» становить понад 30 млн грн. Якщо рік тому бренд Graff входив до топ-10 найбільших постачальників чаю в Україні, то зараз ми входимо у топ-5 в деяких мережах та територіях», – розповіла Ірина Брославцева.
В 2026 році планується вивести бренд Graff на експорт до Європи. Торговельна марка вже зареєстрована у таких країнах як Німеччина, Угорщина, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, а також в Казахстані. Триває реєстрація в Албанії, Боснії та Молдові. Також серед планів є експорт до Канади.

«Ми всі стикаємось із тими ж ризиками, що і всі бізнеси – війна, логістика, девальвація, кадри. В наш склад в Дніпрі у квітні 2025 року влучила російська ракета. Але ми все одно продовжуємо розвиватися. Бо ключовим для нас є не сам ризик, а те, як швидко команда здатна адаптуватися. Гнучкість – це сьогодні конкурентна перевага», – зазначила Ірина Брославцева.
Сила «Біосфери» – у поєднанні досвіду великої корпорації з гнучкістю стартапу. Це дозволяє швидко ухвалювати рішення, адаптуватися до змін і масштабувати успішні бізнес-моделі. Саме така стратегія стала основою для зростання навіть у кризовий період.
Завершуючи виступ, Ірина складовими успіху, який дозволяє чайному напрямку «Біосфери» робити прорив на ринку:
- продукт найвищої якості з використанням найкращих стандартів чаю;
- топове виробниче обладнання світового рівня;
- унікальний дизайн, який виділяє Graff на торговельних полицях, що не схожий на інші марки, і який залучає додаткову аудиторію – дітей;
- інвестиції в команду професіоналів для окремого бізнес-напряму;
- великі інвестиції в активну агресивну рекламу, участь в унікальних маркетингових проектах, співпраця з блогерами тощо
- особиста залученість власника бізнесу.
Завдяки цим складовим успіху ми плануємо увійти у трійку лідерів ринку чаю за найближчі три роки.
