Бізнес-форум “Зерно. Свині. М’ясо – 2023”

15 вересня у Києві відбулася зустріч лідерів галузі свинарства та виробників м’ясної продукції України. Це головна подія України в свинарстві, м’ясній галузі та зерновому бізнесі.

Бізнес-форум “Зерно. Свині. М’ясо – 2023” пройшов в дуже теплій та дружній атмосфері, всі були раді зустрітися і поспілкуватися. Війна ще триває, але ми маємо плани на майбутнє. Головна мета форуму, яку розглянули на заході – запобігання втрат прибутків у рослинництві через блокування експорту зернових та створення доданої вартості понад 200% від реалізації міжгалузевої програми «Нове свинарство 2025».

Асоціація «М’ясної галузі» виступила організатором Бізнес-форум “Зерно. Свині. М’ясо – 2023”. Основною темою форуму була галузь-свинарство, це нагальне питання обговорювалося на заході. Внесок кожного з нас має величезне значення та відображає нашу спільну активну позицію і прагнення розвитку національного агропромислового сектору та економіки України вцілому. Провідним лідером форуму був модератор та спікер події – МИКОЛА БАБЕНКО – Директор Асоціації «М’ясна галузь» та «Центру підвищення ефективності в тваринництві».

Agrolux дайджест був інформаційним партнером, і як завжди, радий допомогти та підтримати. Журнал поширювався різними випусками, аудиторія була задоволена та зацікавлена. На заході були запропоновані  перспективні ідеї та настрої. Це майбутнє. Пишаємося організаторами.

Україна, маючи потужний потенціал, може бути одним із ключових світових виробників свинини та мʼясних виробів. Але на даний час країна має рівень, при якому м’ясна галузь десятиліттями залежить від імпорту свинини. Даний факт безумовно підриває Національну продовольчу безпеку України.

На форумі розглянули і таку хвилюючу тему, як захворювань свиней. В рамках заходу відбулася презентація першої в світі вакцини проти АЧС від “AVAC Vietnam” – компанії-розробника першої вакцини проти Африканської чуми свиней . Презентація “Перспективи застосування вакцини проти АЧС. Вимоги ЄС з питань ветеринарії та медицини в галузі свинарства” від Європейського ветеринарного союзу. Презентація “Перспективи викорінення африканської чуми свиней, як національної загрози” від лабораторії ННЦ “ІЕКВМ” НААН України з вивчення хвороб свиней.

Головна презентація була про міжгалузеву програму розвитку «Нове свинарство 2025» від МИКОЛА БАБЕНКО. Також демонстрували “Відкрите звернення до президента Україна, Кабінету Міністрів, Верховної Ради.”

Створення галузевого об’єднання – Асоціація «М’ясної галузі» – відбулось завдяки провідним українським виробникам м’ясної продукції. Захід об’єднав бажанням обмінюватися досвідом, знаходити шляхи розв’язання актуальних проблем та зміцнювати позиції українського виробника на внутрішньому і глобальному ринках.

Ми переконані, що м’ясна галузь в Україні має значно вищий потенціал за досягнутий рівень. Потужна кормова база для вирощування тварин і значна частина сільських територій, насичений лише наполовину внутрішній ринок і глобальний дефіцит м’яса, талановиті кадри – все це свідчить про те, що Україна може увійти до топ-10 глобальних постачальників м’яса та продукції з високою доданою вартістю.

Асоціація “М’ясної галузі” запрошує до співпраці м’ясопереробні підприємства, які прагнуть долучитись до прогресивних змін на ринку. Наша ініціатива спрямована на збільшення прибутків всередині України, вона підтвердила бажання наших виробників стабільно заробляти, не бути заручниками імпорту,  самостійно вирішувати, як і де реалізовувати свою продукцію, будувати майбутнє.

На форумі учасників були виступи від відомих фахівців, експертів та представників галузей, презентація дієвих моделей модернізації, масштабування чи започаткування бізнесу в свинарстві.

МИКОЛА ФЕДОТЕНКО – Директор ТОВ «Чернігівська мʼясна компанія» зробив доповідь на тему – “Як свинарство розвивалося раніше, успішний досвід та помилки.”

У веденні бізнесу ми рівняємося на наших європейських колег, тому кожен етап роботи підприємства, починаючи від закупівлі сировини і, закінчуючи доставкою на склад замовника, налагоджений до досконалості – ось чого ми прагнемо.

ЮЛІЯ КОЖОКАР – Операційний директор Корпорації “ЄВРОКОРМ” презентувала тему “Правильна годівля – запорука найнижчої собівартості українських свиней в світі. Типові помилки в годівлі свиней.” ВЛАДИСЛАВ КАЧМАР – Директор German Genetic Ukraine виступив з темою “Як вибрати сучасну генетику свиней, і чому все починається з генетики?” Питання перейшли в діалог та дискуссію.Проведення панельних дискусій, зокрема на тему експортних можливостей, дозволили учасникам обмінятися думками та ідеями щодо розвитку галузей, пов’язаних із зерном, свининою та м’ясними продуктами.

Форум “Зерно.Свині.М’ясо-2023” стане обов’язковою платформою для запуску перспективного розвитку аграрного сектору України і сприятиме співпраці між різними сегментами цієї галузі.

“Маркетинг м’ясної продукції на світовому ринку: вимоги, перспективи, переваги” – це тема найперспективніша та прогресивна на наш період часу, це та тактика та стратегія, яка допомагає рухатися вперед вірним поступовим шляхом. Дуже важливі для всіх підприємств – план та технологічні кроки.На бізнес-форумі висвітлили важливість і перспективи міжгалузевої програми розвитку “Нового свинарства України”.  Підсумок – “Збільшення поголів’я свиней в Україні – не мрія чи забаганка, це перспектива “сьогодні”, яка забезпечить прибуток “завтра”, а аграріїв-рослинників врятує від збитків в умовах блокування експорту зерна”. Галузі повинні домовитися, як їм розвиватися зараз в умовах війни та працювати з прибутком в довгостроковій перспективі.

«Цим заходом ми об’єднуємо зерновий бізнес, свинарство та м’ясну галузь, з метою надати можливість збуту до 10 млн т зерна. За рахунок розвитку свинарства – збільшення поголів’я свиней до 20 млн голів одночасного утримання, проти 5 млн голів до війни – забезпечить економіку України 6 млрд євро доданої вартості щороку», відзначили організатори конференції.Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 11 – 17 вересня 2023 року: 83-84 грн/кг на свиней живою вагою. Прогнозується, що ціна на свиней наступного тижня буде на рівні 83-84 грн/кг.

Свинарство має стати “страховим полісом” для рослинництва. 2023 рік – переломний для українського свинарства і м’ясної галузі. Партнерство у всьому ланцюгу має прийти на зміну протистоянню виробників і переробників, це забезпечить прибутковість у вирощуванні і переробці у довгостроковій перспективі.Ми торкнулися різноманітних моментів, обговорили головні питання. Ми побачили кейси та реальну практику, розкрили основні тезиси по свинарству, проаналізували  розвиток ринку зерна через призму розвитку свинарства або заміщення експорту зернових на експорт м’яса та мʼясних продуктів з доданою вартістю. Бізнес-Форум послужив гарним майданчиком для бізнес-перемовин. Нові друзі та партнери. Нова інформація та напрямки в галузі. Зусилля організаторів спрямовані були на те, щоб продемонструвати, що свинарство стане важливою альтернативою для зернового ринку України і стане альтернативою експорту зерна.

Маємо надію, що цей форум надихне нас на подальші звершення та спільні досягнення. Ми вдячні всім хто приєднається до нас у “Відкритому зверненні до президента Україна, Кабінету Міністрів, Верховної Ради.”Ми віримо, що Програма розвитку «Нове свинарство 2025» буде яскравим напрямком в європейське майбутнє. Приєднуйтеся до нас та підписуйтесь під “Відкритим Зверненням”! Не будь байдужими, не залишайтеся осторонь!