Камери шокової заморозки. Обираємо обладнання правильно
Шокова заморозка – найрозповсюдженіший консервант та один із найуніверсальніших методів зберігання продуктів, який забезпечує збереження смакових якостей, текстури та товарного вигляду. При шоковому заморожуванні температурний режим холодильного обладнання зазвичай досягає позначки -35°С, але, в деяких випадках, вона може бути набагато холоднішою (до -60°С), що забезпечує практично миттєве охолодження та заморожування продуктів.
Цей метод найпопулярніший при заморожуванні м’яса, риби, напівфабрикатів, овочів, фруктів, ягід.
Саме завдяки цьому методу ви маєте можливість знижувати собівартість вашого виробництва, робити свою продукцію більш конкурентоспроможною та мати перевагу над своїми конкурентами.
Процес даної холодильної обробки відбувається у спеціальних камерах шокової заморозки.
Але щоб досягти максимального ефекту від технології шокової заморозки, потрібно правильно та оптимально підібрати обладнання та побудувати камеру.
Сьогодні ми разом з вами розберемо з чого складається камера шокової заморозки, які складові елементи та комплектуючі повинні бути в камері та як правильно підібрати обладнання для шокового заморожування та почати робити холодильну обробку прибутковою.
Кожен компонент камери шокової заморозки відіграє важливу роль у забезпеченні успішного та ефективного процесу заморожування продуктів. Давайте детальніше розглянемо значення та важливість кожного компонента.
Холодильний агрегат
Холодильний агрегат створює та підтримує низькі температури, що є основною метою камери шокового заморожування. Він здатний швидко охолоджувати продукти, запобігаючи утворенню великих кристалів льоду. Холодильний агрегат за своєю суттю серце всієї системи, тому дуже важливо, щоб агрегат був високої якості.
Холодильні агрегати Frios виготовляються повністю з європейських комплектуючих на базі німецьких компресорів Bitzer, мають захищений корпус із нержавіючої сталі з класом захисту IP55, а також вбудовану систему енергозбереження, що дозволяє економити електроенергію до 45%.

Особливості морозильної камери, та на що слід звернути увагу
Внутрішній простір
Внутрішня камера надає місце для розміщення продуктів та забезпечує доступність для входу/виходу продукції. Її розмір і конфігурація повинні відповідати потребам користувача, тому вкрай важливо на етапі проектування закладати оптимальні розміри внутрішнього простору камери, тому що недостатня площа камери не дозволить ефективно заморожувати потрібний добовий оборот продукції, а велика камера марно витрачатиме електроенергію і займатиме виробничі площі, що негативно позначиться собівартості продукції загалом.
Двері
Герметичні двері запобігають витоку холоду і підтримують задані температурні режими всередині камери. Вони відіграють важливу роль у збереженні холоду та ефективності роботи. Як правило використовується 2 види дверей: Розпашні або відкатні.
Повітроохолоджувач з напорними вентиляторами
Повітроохолоджувач забезпечує охолодження повітря в камері та є одним з основних елементів холодильної системи та камери заморозки в цілому. Перемінний шаг ребер повітроохолоджувача складає 12/24 мм, що дозволяє працювати камері як найдовше між циклами відтайки.
Відтайка забезпечується за рахунок горячих парів холодоагенту, що значно зменшує час відтаювання, збільшує кількість замороженої продукції та споживає на 50% менше електроенергії.
Вентилятори забезпечують рівномірний розподіл холодного повітря усередині камери. Це запобігає утворенню гарячих та холодних зон, що важливо для рівномірного заморожування та збереження якості та корисних властивостей продукту, а також для високої швидкості заморожування.

Датчики та контролери
Датчики моніторять температуру та інші параметри в середині камери, а контролери регулюють роботу холодильного агрегату та інших систем. Це дозволяє підтримувати задані умови заморожування.
Ізоляція
Ізоляція запобігає витоку холоду та тепла. Це допомагає підтримувати стабільні температурні умови та знижувати енергоспоживання. Для шокової заморозки потрібна товщина ізоляції в межах 120-150 мм. Вкрай важливо підбирати тільки високоякісні сендвіч-панелі, тому що прагнучи знизити вартість камери багато хто намагається заощадити на сендвіч-панелях, використовуючи більш дешеві, в яких може бути нерівномірно розподілений ізоляційний матеріал або порожнечі всередині. Такі панелі не дозволять ефективно тримати холод та підтримувати стабільну температуру в камері. Камери шокового заморожування Frios оснащені ППУ сендвіч-панелями завтовшки 150 мм від найкращих виробників в Україні.
Дефлектор
У камері шокової заморозки відіграє важливу роль у забезпеченні рівномірного заморожування продуктів та запобіганні утворенню інею. Дефлектор спрямовує потік холодного повітря всередині камери у різні напрями, забезпечуючи рівномірний розподіл холоду по всій площі. Це запобігає утворенню “гарячих” та “холодних” зон усередині камери, де температура може відрізнятися, це гарантує, що всі продукти заморожуються одночасно і рівномірно. Це допомагає запобігти утворенню інею, який складається з кристалів льоду, що утворюються на поверхні продуктів і всередині камери. Іній може призвести до втрати вологи та якості продуктів, а також засмічення обладнання. Рівномірний розподіл холоду знижує ризик утворення інею. Камери шокового заморожування Frios оснащені дерфлектором у базовій комплектації.
Підлога
Підлога в камері шокової заморозки повинна відповідати певним вимогам, щоб забезпечувати ефективне та гігієнічне заморожування продуктів. Важливі характеристики підлоги в камері шокової заморозки включають:
- Матеріал: Підлога зазвичай виготовляється з рефленого алюмінію, яка є міцним, гігієнічним та стійким до низьких температур матеріалом. Має високу стійкість до корозії і легко миється і дезінфікується.
- Поверхня підлоги: Поверхня підлоги повинна бути рівною і легко миється. Це полегшує догляд за камерою та підтримання чистоти. Часто використовуються антикорозійні та антиковзні покриття для забезпечення безпеки персоналу в умовах низьких температур.
- Ізоляція: Підлога камери повинна бути добре ізольована, щоб запобігти витоку холоду та мінімізувати вплив навколишнього середовища на температуру всередині камери. Підлога в камерах шокового заморожування Frios має ізоляцію 120 мм.
Освітлення
Внутрішнє освітлення забезпечує видимість усередині камери, що важливо для зручності роботи персоналу під час завантаження та розвантаження продуктів. Камери Frios оснащені системою освітлення у базовій комплектації.
Таким чином, камери шокової заморозки є незамінним обладнанням у харчовій промисловості, якщо ви хочете зробити своє виробництво надійним, прибутковим і високопродуктивним. Їхня надійна робота та ефективність залежать від безлічі факторів, включаючи якість матеріалів, ізоляції, з’єднань та інших деталей. Увага до деталей та використання надійних компонентів у конструкції камери шокової заморозки відіграють вирішальну роль у забезпеченні успішної роботи та задоволення потреб підприємства. Саме тому при підборі обладнання для шокового заморожування ми рекомендуємо звертатися до надійного та перевіреного виробника.
Заходьте, звертайтесь до нас, і ми вам допоможемо в цьому.
- https://frios.ua/shokova-zamorozka-yaka-spravdi-ekonomyt
- 📲 Зателефонуйте нам: +38 (050) 620-15-08
- ✉️ Напишіть: sales@frios.ua
- 🤝 Отримайте безкоштовний розрахунок уже сьогодні та зробіть свій бізнес енергоефективнішим та прибутковішим разом із Frios.
